Original Resepi Biskut Lidah Kucing By Culina Akira

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera





Biskut Lidah Kucing

Tepung Gandum 200gram
Tepung Jagung 50gram

Gula Icing 150gram)
Butter 250gram

Telur Putih 100ml

Serbuk Emplex (serbuk perangup) 1/4 sudu kecil
Vanilla Essence 1/4 sudu kecil(masukkan 8 kali 1/4 sudu kecil vanilla essence)

Pewarna(ikut suka nak letak berapa warna)

Cara-cara

1.Ayak tepung gandum dan tepung jagung, kemudian letakkan serbuk Emplex, kemudian ketepikan.

2.Masukkan butter,pukul sekejap, kemudian masukkan gula icing dan pukul sampai kembang.

3. Masukkan telur sikit demi sedikit, dn pukul sehingga kembang, tapi jangan terlalu lama sangat.

4. Masukkan 8 kali 1/4 sudu kecil vanilla essence, dan pukul sekejap hanya untuk meratakan dengan adunan.

5. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah dimasukkan serbuk emplex tadi sikit demi sedikit. Kemudian pukul sehingga tepung rata dan nampak sedikit geburrrr!!..

6. Dah siap adunan bahagikan kepada 6 bekas ,letakkan warna pilihan dan kacau.

7. Bungkus dalam piping bag dan siapp!!




8. Sebelum bakar sapukan sedikit planta pada acuan




TIPS!!

 1 adunan jangan packing satu, , sebab kalau buat 1 adunan satu packing ja, nnt lama sangat kat luar tekstur jd x cantek..so 1 adunan packing 2 3 piping bag..dah habis satu baru keluarkan yg lain, dah siap simpan dalam peti sejuk bawah ja. Jangan gigih sangat simpan atas, amek hang sehari kena tunggu nak lembik.

Slalu aku simpan adunan dalam peti sejuk 2 jam macam tu. Pastu baru keluarkan balik dan biar lembik sikit adunan baru bakar. Dan anda akan melihat tekstur dia lebih cantik dan menawan gitu. Tak lama pn nak lembik just dlm 5 minit biarkan kat luar dah lembik.

Boleh mula bakar pada suhu antara 120-150..Masa antara 15minit -25minit. .Sebenarnya bab suhu ni tak tau nak cakap sebab dia ikut kemampuan avon anda. So pandai2 setting noh!!.

sebelum bakar panaskan oven pada suhu ikut suhu yang nak bakar selama 20 minit.Macam oven aku suhu 120c.Aku bakar 25 minit.Dan aku guna api atas bawah.So klau oven yang tak perlu api atas bawah ikut memasing

Biskut memang akan lembik ,tapi lepas seketika bila letak diluar dia akan keras.Tapi jangan biar terlalu lama sebab biskut ni cepat lemau dan lembik.Tapi kalau lembik bakar balik. So masa suam-suam kuku jari tu boleyla simpan dalam bekas . 

tapi kalau biskut masuk angin atau dah lembik sebab lama sngat dekat luar jangan buang..just bakar balik and dia akan keras balik

Kena kerap2 tukar kedudukan acuan biskut..sb kalau oven aku,pantang lepa hangitla bahagian kiri kanan...memang tak boleh kemana buat biskut ni..

Nak order adunan boleh order disini secara online.Dah dua kali dh aku order dengan kak wan ni. Boleh cek nak size apa dekat blog dia. pastu mesej ja kak wan ni untuk order.Loyang dia de best wa cakap lu.


citarasawan.blogspot.com
019-2231164.

Sebarang pertanyaan boleh tanya saya PM kat fb..heheh..
selamat menjana pendapatan dan menjamu saudara dan keluarga terdekat
salam ramadhan dari Saya Siti Shuhairah Chin a.k.a K.ngah

Malas nak buat boleh order dekat cek 017-4437245 kak ngah

Insta : culinaakira
Fb : Siti Shuhairah Chin



No comments: