DIZERRT yang sangat sedap...sangat mudah..

Assalamualaikum 
ya saudara-saudara ku

hehehhhhh(senyum kambeng)...hehehh(senyum kambeng lagi)..hehehh..dah-dah...sory tak leh henti senyum..sebab hepi sangat harini satu kelas jeww..so itew balik awal..onoknyee..hahahh..gedik...of kos mestilah seronok kan...budak-budak sem last bukan senang nak dapat balik awal..selalunya kelas ganti,ganti,ganti ja kejanya..but khabar baik harini diiringi dengan khabar angin a.k.a khabar buruk la.. nanti ada kelas ganti hari sabtu...hmmm..apa bole buat...dapat lak lec cepat tocing..follow jala...tapi.arghhh..hari laen tak leh ka...lantakla..hilang mood aku nak buat entry nanti..ok..bebalik pada persoalan..sebenarnya aku nak update lama dah..tapi..tapi..tapii..bapa banyak tapi daa...tapi itew sibok sangat lah..hehehh.

Dah lama kan tak buat entry pasal masak-masak..seriously..i miss all of moment bout cooking..i love cooking very much banyak macam gua sayang bopren gua..kokoo ot..dessert ni terhasil masa jamuan berbuka puasa dekat umah cik faizal...dah orang jemput..jadi aku rasa macam nak bawak something macam ala-ala dessert..orang berbudi kita berbahasala..tapi nak beli kek secret recipe mahal sangat..walaupon aku keja sana and bpleh dapat staf purchase..tapi tetap rasa tak mampu..hahahh..dekut betol...lagi pon aku nak buat something dari hasil tangan sendiri yang boleh buat orang lagi ingat kat kita..yang boleh menambahkan lagi megabite dalam otak mereka yang benda tu aku la buat...(cakap jala nak belagak)..huhu...

so aku teringatla masa kecik-kecik dulu arwah mak aku suka buat benda alah ni..sangat sedap..dan tiba-tiba terlintas memory bersama arwah mak aku..so aku decide nak buat benda alah ni..tapi buat pengetahuan semua walaupon dah 23 tahun aku makan benda ni..tapi ni kali pertama aku buat sendiri dengan hanya bantuan telefon..kol kakak aku..heheh..tapi tak susah pon..senang jeww..saja buat suspen lebey..kos pon sangat ringan..ahh..terbanyak cakap plak harini...so jom..cikedout-dout..ahakahak..

AGAR AGAR bersama pasangannya KUAH KASTARD
nama macam kampung sangat la plak..tukarla
JELLY and VANILLA CASTARD 
PERGHHH!!belagak kau...



Macam-macam bentuk yang boleh buat
dekorasi dia tu ikut kretiviti sendiri

Pertama sekali anda mestila buat agar-agarnya dulu..tapi aku cakap nampak ja senang..tapi susah tau nak buat agar-agar ni..silap timing lembik la...jangan cakap bosar..ekaw cubo dulu..tapi alhamdulillah berkat keikhlasan hati jadi jugak..ingatkan keras..huhh...kus semangat...

Bahan-bahan A
Agar-agar

1. Just beli agar-agar paket yang telah sedia ada dijual di TESCO..amek ja yang mana-mana punya cap brand..

2.ikut saja arahan cara nak masak agar-agar dekat cap brand yang diambil..dun wory,,dah sedia ada tertera disana...situ sini,,pastu pandai-pandai la hentam siket-siket..hahahh..(aku buat gitu..ikut naluri)

3. Perisa agar-agar ikut citarasa masing-masing..aku guna rasa asli resipi mak aku..sirap jeww...kalau nak guna blackkaren ka..oren ka..ikut suka la..

4.nak lagi senang beli ja jely yang dah siap dekat tesco tu kalau malas sangat kan..
tapi kesimpulanna kalau nak mental value lebey..masakla sendiri (^_^)

5.perhiasan tu kan ikutla kretiviti sendiri.boleh jugak masukkan buah-buah tu sekali terus dalam agar-agar before dia mengeras ..






Bahan-bahan B
Kuah castard



1.2 tin Susu cair..(wajibalghunnah)
1 tin susu pekat

2. Anchor cream (tak wajib pon letak..kalau tak ada its okay)
3. Vannila unya flavour(pon tak wajib)

4. Tepung kastad((wajibalghunnah ok..perhatian!!)


cara-caranya



1.Panaskan periuk..masukkan susu cair dan susu pekat ,panaskan sehingga mendidih


2.Kemudian bancuh tepung kastard menggunakan air masak .kepekatan bergantung kepada anda sendiri..


3. kemudian masukkan tepung kastard tu dalam susu cair yang sedang mendidih itu..skemanya..sedikit demi sedikit.
Jangan berhenti kacau takot keras and pekat sangat.

4.kalau nak lagi pekat masukkan kastard lebey..masukkan siket-siket ok..takot nanti terlebey pekat..sentiasa kacau..

5.Masukkan sedikt gula(xpayah dh sebab dah letak susu pekat) dan garam..actually kalau agar-agar kita dah manis so kuah kastard tak yah la manis sangat...bagi biasa-biasa ja..



dah masak hidangkan bersama agar-agar and boleh makan agar-agar sejuk+ kuah kastard yang panas-panas..manis campur masin-masin siket...perghhh!!sedap wookkk..



(^_*) muka kerek a.k.a belagak sebab orang puji sedap..siap nak tukar-tukar resipi lagi..wakakaka...

my dessert terhidang disitu...



SELAMAT MENCUBA UNTUK HIDANGAN ORANG TERSAYANG.